Friday, November 19, 2010

Angkasawan

salam....
kesian aku tengok Syeikh Muszaphar Syukur..
mcm-mcm la die kene pasal die kene anta gi ISS..
org ckp membazir la..
itu la ini la
sampai die nak kawen pon org pertikaikan
huhuhu
cam ni la bab-bab experiment2 tu aku tk tau
tapi yg aku tau mase gi lawatan sambil belajar sem 1 dlu kat
UKM Medical Molecular Biology Institute (UMBI)
experiment die masih lagi dlm kajian
tk tau la sampai bile nk siap~ biase la nk wat kajian
bukan nye memasak 2-3 minit dah siap ish3~
tau tk peciptaan penicillin berapa lame ??
12 tahun!!
jadi bende kajian cam ni sebenarnye makan mase...
kalau nk tulis lab report sekali pon lepas sume nye dah selesai~

ok pasal yg angkasawan kite tk di iktiraf tu:


NASA tidak mengiktiraf angkasawan pertama negara sebagai angkasawan, tapi sebagai peserta penerbangan angkasa sahaja atau spaceflight participant. Russia menggunakan istilah kosmonaut , bukan astronout. Hanya Russia (ROSCOSMOS) sahaja yang mengiktiraf angkasawan pertama negara sebagai angkasawan bertauliah atau dalam istilah Russia "Cosmonaut". Ini adalah kerana, Sheikh Muzaphar Shukor dh menjalani mcm2 latihan khusus angkasawan kt Pusat Latihan Angkasa Yuri Gagarin sebagai persediaan untuk ke Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) yg melayakkan beliau menjadi seorang angkasawan dan pergi ke ISS.
korang ingt senang ke nk lepas latihan tu~~

lagi satu
NASA dlu bagi pengiktirafan kt org yg jejak kaki saje dpt pangkat astronaut tk kire laaaa
die pelancong ke~ dokter ke~ ahli politik ke~ asal kan die jejak je ISS tu kire astronaut
tetibe bile sampai org Malaysia gi angkase diorang tukar plak syarat
diorang ckp hanye org yg berupaye mengendalikan kapal,jadi jurutera angkasa,ngan jadi kapten kapal ISS je layak...
angkasawan kite hanye tau asas je pasal angkasa then ditugaskan wat kajian mengenai cell cancer dan etc...
lagi pon angkasawan kite sebenarnye tk mengikuti pakej angkasa NASA iaitu melalui USA~ angkasawan kite ikut pakej Russia jadi pengiktirafan NASA tu tk diperlukan sebenarnye Malaysia tk bayar pon kat USA untk menilai angkasawan sendiri~

tk yah la kite nk menilai org kalau tk nmpak dengan mate kepale sendiri
setakat bace blog org~ org yg tulis tu pon tk tau ape2
senang2 je kite nak menunding jari~ckp org tu salah laaa~ tk betul laaa
dan sebagainye....

tk yah la risau Russia pon iktiraf Syeikh Muszaphar tu angkasawan bertauliah/cosmonaut
cosmonaut tu asal dari Cosmology dan merujuk kepada skop bidang yang lebih luas meliputi angkasa, orbit, mengetahui asas ilmu angkasa atau astronomy, berupaya membuat kajian sains di angkasa, mengetahui selok-belok teknologi maklumat walaupun pihak yang terlibat tidak tahu mengendalikan kapal angkasa, tidak menjadi ketua atau commander di ISS dan tidak menjadi jurutera angkasa. Ni sbb sape je yag lulus dan melepasi ujian intensif yang ketat dan ssh kt Pusat Latihan Angkasa Yuri Gagarin di Moscow Russia, layak dibagi tauliah sebagai angkasawan atau Cosmonaut dari pihak Russia dan layak pergi ke angkasa atau ISS. Pihak Russia iktiraf sape saje yang dh melepasi ujian sebagai angkasawan dan dh pegi ke angkasa, sebagai Cosmonaut walaupun seseorang itu pergi sebagai peserta penerbangan angkasa/pelancong. Ini sebab bukan senang untk seseorang itu untuk menjalani latihan angkasa dan pegi ke angkasa.



4 comments:

ddaooze said...

i like ayie..ketara la kan, dia busy n x sempat la nak ambik gambar bagai..sebab dia punya research tu take time n masa untuk dia dekat ISS tu kejap..duhh...susah ckp dengan org mcm ni..educated tp minda negatif lebih menguasai minda positif..what can i say?kesian..

hasril107 said...

tu la aku tk paham ngan diorang sket nk slh kn die bazir la hape la~~ paling geram bile die nk kawen pon org cemuh mcm2 huhu

Ichaq™ said...

uh. aq mcm slh sorng yg pertikaikn mnde nih^^

hasril107 said...

hahaha jadi pikir2 la sendiri huahahaha